Поздрав за 3 март от кмета на Попово

Уважаеми съграждани,
3-ти март е дата, която е синоним на святата дума Свобода. Дата, на която отбелязваме 144-тата годишнина от онзи паметен 3-ти март 1878 г., когато Санстефанският мирен договор не просто увенчава с успех края на войната, но и възвестява възкръсването на българската държава от петвековното османско иго. Цели пет века българският народ е отделен от естествения си път на развитие. И други европейски народи са загубвали своята политическа независимост, но „нашето робство” е съвсем различно. Чуждите завоеватели унищожават без остатък всички структури на българската държава и са погубени институциите на независимата българска църква. През следващите „страшни векове” българската народност е сполетяна от чудовищни кланета, от отвличания в еничарските корпуси, насилствени заточения в Мала Азия, размирици и принудителна емиграция в съседни страни.За пет века е изличен споменът за българското присъствие на картата на европейската цивилизация. Но в средата на ХІХ век българското общество възкръсва от забравата и единодушно избира пътя на политическата независимост на България. Създадената от Васил Левски и съратниците му Общобългарска революционна организация, героизмът и саможертвата на Априлци от 1876 година си поставят за стратегическа цел нейното възстановяване.Руско-турската война и нейният победоносен завършек принуждават Османската империя да зачете волята на международната общност и завършват процеса на възстановяване на българската държава.
Днес историците са единодушни, че на 3 март 1878 година се завършва процесът на възстановяване на българската държавност.
Уважаеми съграждани,
Нека на 3 март сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите,съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата на братята освободители, техният подвиг е кървавото измерение за нашето национално достойнство и бъдеще.
Нека преклоним глава пред паметта на падналите за нашата свобода войни и не забравяме, че свободата няма цена и означава… Бъдеще!
И нека в деня на българската свобода всеки да се поздрави с: „Честит празник и да живее България!”.
д-р Людмил Веселинов
Кмет на община Попово

Попово отбеляза 3 март

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе