Зам.-окръжният прокурор на Търговище изнесе лекция за наркотиците по Образователната програма

Пред единадесетокласници във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ заместник – окръжният прокурор Васил Ангелов изнесе лекция на тема „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица.“ Лекцията е част от Образователната програма  „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Магистратът разказа за нормативната уредба – Закон за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, който регламентира трите групи – силно действащи, които не са разрешени изобщо; силно действащи, разрешени например за медицинска употреба и слабо действащи. Обърна внимание на ефектите, които се търсят от употребата на наркотици – отпускане или еуфория, като винаги следващата стъпка е повишаване на дозата или преминаване към по-силна дрога. Дори рекламираните в интернет пространството чайове за пушене са листна маса, накисната в химическа субстанция, и могат да доведат до смърт.

Прокурор Ангелов разказа за случаи от практиката си, някои от тях свързани дори с грабежи и убийства, под влияние на употребата на наркотици или абстинентен глад. Акцентира, че тази зависимост винаги води до заеми, дребни кражби, проституиране при момичетата и в крайна сметка тотална промяна на ценностната система с единствена цел набавяне на дневната доза.

„Една доза не е престъпление и от един път не се пристрастява.“ – смятат някои подрастващи, но това не е така. Всяко разпространение, държане, склоняване към и употреба на наркотични вещества е престъпление, а вече съществуват синтетични дроги, които предизвикват зависимост от единична употреба, акцентира прокурорът.

Интерес и диалог предизвикаха случаите с актьора Явор Бахаров и журналиста Милен Цветков, въпросите за лечението от наркотична зависимост, изтърпяването на наказанието „Лишаване от свобода“ и липсата на среда, в която да се ресоциализира, както и статистическите данни за обичайното завръщане към дрогата.

На лекцията присъстваха директорът на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ г-жа Анета Куманова и заместник директорът г-жа Катя Александрова. Темата не е случайно подбрана. Тя е в синхрон с провежданата съвместна акция срещу наркоразпространението у нас  на прокуратурата и МВР под името „Бяло“. Лекцията има за цел да запознае учениците с пагубното действие на дрогата върху човешкия организъм и предотвратяване на употребата й.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе