ДФЗ помага на признатите организации на производителите на череши и вишни

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разшири обхвата на схемата de minimis, одобрена на 12 май като стимул за българските овощари при реализацията на реколтата от български череши и вишни през настоящата изкупна кампания. Право подпомагане ще имат не само земеделски стопани, но и признати организации и групи на производители в скетор „Плодове и зеленчуци“, които отглеждат череши и вишни. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19).
Финансова подкрепа получават преработвателните предприятия, като субсидията покрива част от разходите, свързани с изкупуването, транспорта и преработката на реколтата тази година.
Преработвателите трябва да са регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средства по държавната помощ, е необходимо предприятията да отчетат с фактури закупените количества български череши пред ДФ „Земеделие“.

Добивите следва да са произведени от земеделските стопани, които са участвали по схемата за обвързано подпомагане за Кампания 2019 и са били допустими за подпомагане. Сега се включват и признати от министъра на земеделието, храните и горите групи и организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“, обединяващи земеделски производители на череши и вишни и чиито членове са зявили през Кампания 2019 участие по схемата за обвързано подпомогане за плодове (череши или вишни) и да са били допустими за подпомогане.

Напомняме, че срокът за подаване на заявления е до 15 юни, а срокът за представяне на документи за отчитане изкупено количество продукция е до 31 юли 2020 г.

Предстои ДФЗ съвместно с МЗХГ да изменят указанията за предоставяне на помощта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе