Започват да връщат мерките срещу коронавируса в цял свят

Някои държави започват да връщат част от мерките срещу разпространението на коронавируса след като започнаха да отчитат увеличаване на случаите. Всичко това става на фона на рекорден брой заразени в световен мащаб вече второ денонощие по данни на Световната здравна организация.

Според статистиката на СЗО броят на заразените за последните 24 часа се е увеличил с 259 848. Най-много са били в САЩ (71 484 нови случая), Бразилия (над 45 400), Индия (малко под 34 000) и Южна Африка (над 13 370).

Смъртните случаи за последното денонощие са 7360 – най-големият дневен ръст от 10 май. През юли средният брой на починалите за ден бе 4800, а през юни – малко над 4600. Общо заразените по света от началото на пандемията са над 14.4 млн., починалите – 605 000, а възстановените – 8.6 млн.

Властите на Каталуния призоваха жителите на Барселона, които са повече от 4 млн. души, да си останат по домовете заради увеличения брой случаи на заразени, които са се утроили в последната седмица. Призивът на регионалното правителство е никой да не излиза от дома си освен ако не е абсолютно необходимо. В Барселона са забранени вече събиранията на повече от 10 души на едно място, затворени са отново кина, театри и нощни клубове.

Във Франция от утре се връща задължителното носене на предпазни маски. Френското правителство ускори плановете за въвеждане на задължително носене на маски, базирайки се на възможността от втора вълна на вируса.

Задъжителни станаха маските и в Мелбърн след като във втория по население австралийски щат – Виктория, бе регистриран ръст на положителните тестове за коронавирус. Премиерът заяви, че жителите на Мелбърн, които не носят предпазни маски извън домовете си, ще бъдат глобявани с 200 австралийски долара.

В Северна Македония пък е регистриран рекорден брой новозаразени – 241 души за денонощие. Така общият брой на случаите в Северна Македония от началото на пандемията достигна 9026, а починалите са 414. В момента активните случаи са 3 885.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе