В ход е двумесечна полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

От 1.09.2020 г. до 31.10.2020 г. в страната ни се провежда традиционната превантивна акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ Дните от 16 до 22.09.2020 г. са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 16 септември е обявен за Ден на превенцията. Този ден ще се проведе под наслова „Остани жив!Пази живота!“ в контекста на Дните на безопасността/ROAD SAFETY DAYS/ на пътя на ROADPOL – Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“. В Деня без загинали на пътя – 16 септември, тази година акцентът ще е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътно-транспортни инциденти. От „Пътна полиция“ напомнят, че този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а и до пешеходците и пътниците, които с поведението си също могат да провокират рискова ситуация на пътя.

На 16 септември полицейските автомобили, осъществяващи патрулно-постова дейност и контрол на пътното движение в Търговище, ще се движат с включен светлинен сигнал като знак за  присъединяването на ОДМВР-Търговище към гореспоменатата европейска инициатива. В 12 ч днес в гр. Търговище операцията ще бъде символично сигнално оповестена, като служебните автомобили със специален режим на движение  ще преминат през кръстовището на бул. „Митрополит Андрей“ и ул. „Трети март“/на „Стария бряст“/ с включени едновременно светлинен и звуков сигнал в знак на почит към паметта на загиналите в пътни инциденти. През целия ден ще се осъществява активен контрол за спазване правилата на движение в населените места на областта, като за целта ще бъдат ангажирани максимален брой полицейски служители.

Преди началото на новата учебна година в районите на всички детски и учебни заведения в областта служители на „Пътна полиция“ и представители на общините и кметствата са извършили огледи на състоянието на наличната сигнализация с пътни знаци и маркировка, на уличното осветление, на предпазните огради и пешеходни ограждения/парапети/, както и на обезопасеността на входовете на тези заведения. За установени нередности или пропуски са изготвени са предписания до стопаните на пътя с цел тяхното своевременно отстраняване.

Всички възлови кръстовища в градовете на областта, където  има интензивно движение на ученици, по време на първия учебен ден бяха обезпечени с полицейско присъствие. При необходимост полицейските служители даваха съвети и напътствия за безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни. Такова присъствие на най-натоварените кръстовища ще бъде осигурено с превантивна цел в рамките на цялата учебна година – в часовете преди началото и след края на учебните занятия.

По време на учебната година, при стриктно спазване на мерките срещу пандемията “COVID-19”, полицейските служители ще запознаят преподавателите и родителите на учениците с евентуалните  предпоставки за тежки пътни инциденти  като например рискови пешеходни пътеки и кръстовища и участъци, а на родителите ще препоръчат безопасни маршрути за децата им от дома до училище и обратно. Ще бъде припомнено, че при движение по участъци без тротоари или пък извън населени места пешеходците трябва да се движат по пътното платно противоположно на посоката на движение на пътните превозни средства, по възможност – най-близо до лявата му граница. Полицейски служители ще вземат участие в организирани родителски срещи, на които ще представят темата за пътната безопасност и безалтернативността на спазването на основните правила за движение по улиците и пътищата. До края на м. септември съвместно с експерти от РУО-Търговище ще бъдат изготвени графици за изнасяне на беседи по безопасност на движението от полицейски служители в училищата и детските градини на областта, като темите ще бъдат представяни по подходящ за възрастта на младежката аудитория начин и при спазване на всички противоепидемични мерки..

През настоящата лятна ваканция – от 1.06.2020 г. до 31.08.2020 г., на територията на област Търговище е възникнал един пътен инцидент, в който е било ранено дете. На 12.06.2020 г. в гр. Търговище при сблъсък между лек автомобил и мотоциклет е било ранено 17-годишно момиче, което се е возило на мотоциклета. За същия период на предходната 2019 г. по пътищата на областта са регистрирани два пътни инцидента с участието на деца/до 17 год. възраст/, като едно от тях е загинало, а 4 други са ранени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе