В МБАЛ Попово има недостиг на легла за болни от COVID-19

Критично e положението  с болничната помощ в МБАЛ Попово. Общинската болница е с препълнени отделения, а случаите на пациенти с COVID-19 се увеличават. Това наложи от лечебното заведение да поискат нови 10 легла. Оказва се обаче, че може да има проблем с разкриването на допълнителни места в отделението за борба с инфекцията.

Отделението разполага с 19 легла, но към този момент за лечение са приети 25 болни. Лекуващите се справят много трудно. Двама от тях и четири медицински сестри вече са с положителни пробо за заразата. Те са в добро състояние и не се изисква стационарно лечение в болницата.

От пресцентъра на НЗОК информираха, че няма да има ограничение за броя на леглата в лечебните заведения за болнична помощ в област Търговище.

Това бе решено на работна среща днес, 30 октомври 2020 г., в Търговище, между управителя на Националната здравноосигурителна каса – проф. д-р Петко Салчев, директора на районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Търговище – Емил Стоянов и представителите на районната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище – д-р Мариян Кючуков и д-р Марин Йовов. Срещата бе инициирана по повод утежнената епидемична обстановка в област Търговище.

Районната здравна инспекция ще информира РЗОК за всеки новооткрит пациент, като касата ще изготви анекс за всички подадени от РЗИ пациенти с доказана коронавирусна инфекция, над договорените с НЗОК легла по клинични пътеки (КП) с № 039,048 и 104. Районната каса следва да информира своевременно НЗОК, за да бъде осигурена техническа възможност в информационната система на институцията да се обработят ежедневните отчети на конкретните пациенти.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе