Около 25% от катастрофите в Европа са вследствие на употреба на алкохол

Около 25% от всички пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Европа са свързани с употребата на алкохол. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева. Тя присъства на традиционния курбан за по-малко катастрофи и жертви по пътищата, който от с. Забърдо и Областна администрация Смолян организират за 16-а година.

Употребата на алкохол е и едно от най-опасните нарушения на пътя, което води до тежки последствия за водача, дори да не е предизвикал инцидент. Шофирането, със съдържание на алкохол в кръвта от над 1,2 промила, не е административно нарушение, а престъпление. Водач, установен да шофира с такова количество алкохол в кръвта, не само ще получи глоба, но и ще бъдете подведен под наказателна отговорност и може да влезе в затвора.

„В световен план половината от всички инциденти с едно превозно средство с фатален край са свързани с употребата на алкохол“, каза още Анжелина Тотева. По думите ѝ няма безопасно количество, когато ни предстои да пътуваме, като неговата употреба води до нарушаване на възприятията ни, кара ни да сме по-безотговорни на пътя и да поемаме рискове, които в друга ситуация не бихме поели и в крайна сметка: да грешим повече. „Затова се обръщаме към хората с призив да се веселят на празниците, но да не сядат зад волана, ако са употребили алкохол“, подчерта тя.

От Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ акцентираха и на умората като фактор за предизвикване на ПТП. „Изследвания показват, че водач, който не е спал 24 часа има поведение сходно с водач със съдържание 0,10 промила в кръвта“, обясни Росен Рапчев, експерт в Агенцията. По думите му такъв шофьор не само допуска повече грешки, но може да заспи на волана, с което да причини удар с друго МСП или да излезе от пътя и да самокатострофира. Важността от поставяне на обезопасителен колан от всички пътници в автомобила и опасностите за водачите при мокро време също бяха сред темите, с които се целеше да се засили вниманието на участниците в движението.

„Статистиката за последните 10 години показва една тежка тенденция – средно по 500 ПТП с пострадали хора възникват всяка година през месец декември. Това са хиляди хора, които не само не са имали Коледни и Новогодишни празници, но и последствията от инцидентите са променили живота на тях и семействата им“, подчерта заместник-председателят на ДАБДП и призова хората да бъдат по-внимателни, по-отговорни и съсредоточени, когато шофират. „На пътя животът е с предимство и няма нищо по-важно от това. Нека не го забравяме“, каза още тя.

За да бъдат спазени противоепидемиологичните мерки на днешния курбан храната бе приготвена в пакети, които бяха раздавани на водачите пътуващи по направлението Смолян – Пловдив. Заедно с тях те получиха и информационна брошура подготвена от ДАБДП за ефектите от употребата на алкохол и наркотични вещества с едно основно послание: Няма безопасно количество алкохол, когато сме зад волана. На събитието присъстваха кметът на Забърдо Валентин Черпоков, областният управител Недялко Славов, директорът на ОД-МВР Смолян Николай Димов, заместник-директорът на ОД-МВР Пловдив Димитър Събчев, изпълнителният директор на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев, народни представители и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе