Тодоровден е!

Днес почитаме Св. Теодор Тирон. По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Празникът е известен като Тодоровден или Конски Великден. Според народната традиция се устройват състезания с коне.

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената: Тодор, Тодорка, Теодор, Тошо, Теодора, Дарин, Божидар, Дарина, Даринка, Дора, Божидара, Божидарка, Тошка, Дорка, Дарка, Дора, Доротея, Дорина, Тодорина и Теодорина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе