Училището в село Камбурово отбеляза 140-годишен юбилей

Днес, навръх 1 юни – Международния ден на детето и в навечерието на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, Основно училище „Христо Ботев“ с. Камбурово, община Омуртаг отбеляза 140 години от създаването си. Празникът се проведе в Национален STEM център село Ястребино. Гости бяха началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева и експерти от управлението, кметът на община Омуртаг г-н Ешреф Ешрефов, кметът на село Камбурово г-н Юбейдет Исмаилов, представители на обществени институции, директори на училища от областта и др.

В концертната зала на комплекса директорът на училището г-жа Здравка Динчева, учители и ученици посрещнаха топло и с уважение гостите си. От сцената директорът поздрави екипа си за труда и усилията, които полагат ежедневно за децата и учениците и за това да пребъде училището 140 години. Гостите също ги поздравиха лично и отрупаха домакините си с кошници с цветя и поздравителни адреси.

„Бъдете все така сплотен екип, защото в екипността е силата“, заяви г-жа Станчева. Тя пожела на учителите здраве и творческо вдъхновение, а на учениците честити двойния празник и им пожела да стават все по-умни, знаещи и можещи, защото знанието е това, което ще им помогне да сбъднат мечтите си.

Програмата продължи с танц с платове с цветовете на националното знаме на България, представен от възпитаниците на училището. Присъстващите в залата имаха възможността да „надникнат“ и в училищната среда чрез прожектиране на кратки видеофилми, представящи проведени от учителите иновативни уроци и практики. На сцената бяха представени още драматизации на Ботевите произведения „Хайдути“ и „Хаджи Димитър“, песни и танци.

Плакети за принос и заслуги към дългогодишната история на училището бяха връчени от директора на училището на учители и служители. От своя страна г-жа Динчева също бе изненада от екипа си с плакет и огромен букет цветя.

По предание на стари хора се знае, че за първи път училище в село Камбурово е открито през 1878 г. Помещавало се е в частна къща и пръв негов учител бил Сава Стоянов от Беброво, Еленско, заселил се в Камбурово. Същият като младеж бил слуга на владиката в Цариград, от където се е научил да чете и пише. След него учителствал известно време даскал Черньо от Беломорци. През 1880 година е започнало строителството на училище в село Хасан Факъ. То е продължило и през следващата  1881 г. Специална сграда за училище е построена през есента на 1882 година с две класни  стаи и канцелария. Едната класна стая е служила и за параклис. През месец август 1931 година започва строителството на нова сграда, официално открита през 1932 година, с 4 класни стаи, 2 канцеларии, салон и 5 други отделения. На 15 септември 1977 година е открита новата училищна сграда, където училището се помещава и до днес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе