Грамоти за три ученички от Омуртаг от конкурс за есе на тема доброволчество

Днес директорът на РДПБЗН в Търговище комисар Стефан Стефанов и други представители на ръководството на дирекцията присъстваха на мило тържество, организирано във фоайето на Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в гр. Омуртаг. Поводът бе връчване на благодарствени грамоти на три десетокласнички от гимназията – участнички в първия по рода си конкурс за есе на тема „Доброволчеството – акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите“, организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР и от Националната асоциация на доброволците в Република България. Инициативата е осъществена в партньорство с Министерството на образованието и науката и с Министерството на младежта и спорта.

В конкурса със свои литературни творби по темата за доброволчеството са се включили над 90 ученици от различни краища на страната, сред които – и три десетокласнички от гимназията в Омуртаг. Целта на инициативата е популяризиране на хуманната кауза на доброволчеството сред младите хора и формиране у тях на интерес към дейността на доброволните формирования.

Днес в присъствието на свои колеги, учители, журналисти, и, разбира се, много ученици от Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост, директорът на РД ПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов връчи грамоти на благодарност на десетокласничките Еданур Ереджебова, Мелиса Мустафа и Албена Атанасова. Грамотите са подписани от впд директор на ГД „ПБЗН“-МВР гл. комисар Александър Джартов. Представителите на пожарната разясниха на събралите се ученици мисията на доброволчеството и основните изисквания към  желаещите да  се включат в доброволческите формирования.

Отличените благодариха на своята преподавателка по български език и литература Галина Стоянова, която ги е поощрила за участие в литературния конкурс.“Мисля, че хуманната кауза на доброволчеството става все по-популярна сред учениците ни и те започват да я приемат като мисия. Например те вече многократно сами се организират, за да почистят района на училището си. а вчера пак така, спонтанно, се обединиха около идеята да помогнат на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, и събраха пари за тях. Надявам се това им желание да помагат на хора в беда или в нужда да се превърне в неотменна част от светогледа им като хора“ – сподели тя.

Есетата, с които ученичките от гр. Омуртаг са участвали в конкурса, ще бъдат предложени за публикуване. на регионалните медии.

От РДПБЗН-Търговище връчиха поощрителна грамота и на още една възпитаничка на гимназията – единадесетокласничката Кесар Асенова, за впечатляващата й рисунка, с която е участвала в миналогодишното издание на конкурса за рисунка „С очите си видях бедата“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе