След акция на полицията, разкриха 16 престъпления в Търговищко

Снимка: МВР

16 различни престъпни деяния са разкрити в хода на проведена на 25.04.2024 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, специализирана операция с цел противодействие на конвенционалната престъпност, гарантиране на добър обществен ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими населени места в областта. По време на операцията са образувани 4 досъдебни и 5 бързи полицейски производства. В превантивната акция освен екипи на областната дирекция и на районните управления в състава й са участвали и 3 екипа на  Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“-МВР.

В хода й са проверени 432 МПС, 607 граждани, 32 питейни и увеселителни заведения, 5 автоморги и автосервизи, 10 заложни къщи и 5 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. За констатираните по време на акцията нарушения компетентните органи са съставили 63 акта за установяване на административно нарушение и констативни протоколи, както и 15 протокола за предупреждение по Закона за МВР.

Установени по-характерни престъпни деяния:

  • В гр. Търговище при извършена полицейска проверка на 31-годишен мъж от същия град е установено, че той държи у себе си суха зелена тревиста маса, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество марихуана. Наркотичното вещество е иззето по надлежния ред. Мъжът е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Същият е известен на полицията с предишни негови деяния, свързани с държане на наркотични вещества. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс.
  • По време на акцията са установени извършители на няколко кражби на територията на областта – 67-годишен мъж от с. Руец, извършил кражба на дамско портмоне с лични документи и сумата от 105 лв.; 24-годишен мъж от с. Драгановец, община Търговище, извършил кражба на части и вещи от лек автомобил „Фолксваген Голф“ – собственост на мъж от гр. Търговище; 45-годишен мъж от с. Ломци, община Попово, извършил кражба на хранителни продукти и козметика от магазин в гр. Попово;  35-годишен мъж от с. Ломци – извършител на кражба на хладилник и покъщнина от къща в същото село – собственост на белгийски гражданин; и непълнолетен младеж от гр. Котел, извършил кражби на сумата от 170 лв., след като счупил с твърд предмет стъкло на павилион в гр. Търговище, и на зеленчуци от сергия на кооперативния пазар в същия град. Двамата мъже от с. Ломци са известни на полицията с извършени от тях предишни кражби.
  • Установен е извършител на противозаконно отнемане на МПС. На 25.04.2024 г. в ОДМВР-Търговище е получен сигнал за извършено противозаконно отнемане на лек автомобил „Митсубиши Колт“ с пловдивска регистрация, собственост на жена от с. Труд, обл. Пловдив. В резултат на проведени незабавни издирвателни действия извършителят на деянието – 50-годишен мъж от с. Пиперков чифлик, община Кюстендил, е установен в гр. Севлиево, управляващ въпросното МПС. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 346, ал. 1 от Наказателния кодекс.
  • В хода на акцията са установени и извършителите на две повреждания, осъществени през настоящия месец: 55-годишен мъж от с. Кралево, община Търговище, който с твърд предмет е увредил двоен стъклопакет на входна врата на хранителен магазин в същото село: и 40-годишен мъж от с. Божурка, община Търговище, който чрез използване на остър предмет е увредил две гуми на  лек автомобил „Фиат Пунто“, ползван от мъж от с. Презвитер Козма, община Омуртаг.
  • При извършените от тях проверки контролните органи са установили и 4 случая на управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред – в с. Гърчиново, община Попово; на път III-202, км 31+154 в същата община; и на общински път на около 500 м от изхода на с. Водица в  община Попово. И в четирите случаи водачите са били неправоспособни. Образувани са бързи полицейски производства по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе