Проведе се 40-ото юбилейно издание на традиционния шах фестивал в село Славяново

На 31 август и 1 септември се проведе 40-ото юбилейно издание на превърналия се в традиционен шах фестивал в поповското село Славяново. Турнирът „Славяново – 2024“ се състоя в сградата на местното Народно читалище „Люба Велич-1905“, като в него се включиха и премериха сили помежду си общо 25 състезатели от Североизточна България – от градовете Попово, Търговище, Силистра, Русе, Стражица, селата Крепча, Гагово и представители на домакините от с. Славяново. Срещите от надпреварата се изиграха в 7 кръга по швейцарска система в рамките на двата състезателни дни, като оспорваните двубои бяха реферирани от съдията на турнира и редовен участник в него – майсторът на спорта Росен Русев от Разград. Организаторите на спортната проява бяха осигурили награди за най-добре представилите се състезатели – купа за победителя, която бе под формата на шахматната фигура цар, грамоти за участие и медали. Преди да бъде даден старт на турнира, всички участници в него си направиха обща снимка за спомен, а тазгодишният юбилеен 40-и шах фестивал „Славяново – 2024“ бе официално открит от кмета на населеното място – Алтънай Ереджебова, която благодари на спонсорите на турнира, направили възможно неговото провеждане и тази година, и пожела късмет и успех на всички участници.

Преди началото на срещите от 1-вия кръг в състезанието съдията на турнира – Росен Русев, разясни на състезателите правилата, по които ще се проведат партиите шах. Един от най-дълго участващите в спортната проява шахматисти – представителят на Стражица, но родом именно от Славяново Ахмед Мустафов, от своя страна поздрави всички свои колеги и им пожела успех, като благодари на домакините на проявата за отличната организация на събитието и подари букети цветя на всички присъстващи дами в залата – организатори, гости и участници.

Впоследствие започна и същинската част от тазгодишното юбилейно 40-о издание на шах фестивала „Славяново – 2024“, като бяха определени съперниците в първите срещи и черните и белите фигури „заиграха“ по игралните полета на дъските. След изключително оспорвани и интересни двубои шампион в надпреварата тази година стана Красимир Стефанов от гр. Силистра, а второ и трето място в крайното класиране заеха съответно Ростислав Раев и Георги Димитров – и двамата представители от гр. Русе. Призовата шестица допълниха Иван Иванов от гр. Стражица, завършил четвърти, Стефан Иванов от с. Гагово, приключил състезанието на пета позиция, и Михаил Михайлов от гр. Търговище, който се нареди шести.

Специални награди бяха присъдени на: Салим Салимов от с. Крепча (дядото на нашата шахматистка Нургюл Салимова), който получи приза „Сеньор“ за най-възрастен участник, „Юноша“, която бе връчена на Мартин Кьосев от гр. Русе, отличието „Местен участник“ бе отредено за представителя на домакините Мехмед Мехмед от с. Славяново, а за „Най-малък участник“ бе награден Павел Лозанов на 7 години от гр. Русе. Бяха раздадени и предметни награди от организаторите на турнира, като такива получиха: Красимир Стефанов от Силистра, Ростислав Раев от Русе, Самер Османов и Бейхан Алиев от с. Крепча, както и Антон Кирилов и Майкъл Асенов от гр. Попово.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе