Европейската комисия препоръчва облекчени процедури за личните предпазни средства

ДАМТН, като компетентен орган за надзор на пазара в областта на лични предпазни средства (ЛПС),  информира всички заинтересовани лица, че на 16.03.2020 г. беше получена от Европейската комисия (ЕК) „Препоръка на Европейската комисията относно оценката на съответствието и процедурите за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19”, която е приета на 13 март 2020 г.

ЕК препоръчва редица действия в контекста на заплахата от вируса COVID-19, чрез които  да се гарантират наличностите на пазара на ЛПС и медицински изделия. Те са от съществено значение за здравните работници, за оказващите първа помощ и за останалия медицински персонал, който полага усилия за овладяване на вируса и за ограничаване по-нататъшното му разпространение.

В препоръката на ЕК са включени:

– мерки за задаването на приоритет на процедурите за оценяване на съответствието на лични предпазни средства (ЛПС);

– възможност за позоваване на препоръки на СЗО за продукти, които са ЛПС и са произведени при използване на технически решения, различни от хармонизираните стандарти;

– използването на дерогации от процедури за оценяване на съответствието за медицински изделия, както и насоки за органите на държавите членки, извършващи надзор на пазара по отношение на личните предпазни средства или медицинските изделия.

SilistraNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе