Днес Търговище празнува

Снимка: Wikipedia

Решението за празника бе взето на 27 март 2015 г. Предложението бе внесено и представено от кмета тогава д-р Красимир Мирев.

До тогава нямаше точна дата за официален празник на града, която в най-пълен вид и съдържание да отговаря на потребностите и желанията на гражданите на община Търговище.

Датата 14 май е символ на богатата и неоспорима панаирна традиция, развивана от древни времена до наши дни, довела до образуването и установяването на града през различни исторически епохи.

Това е датата, около която всяка година се провежда пролетният търговищки панаир – изложение, като от 1984-86 г. насам около тази дата местната управа организира панаирните „Дни на Търговище“. И това е основано на традицията и историята. С Указ на княз Батенберг от 1880 г. е постановено ежегодното провеждане на „търг“ в Ески Джумая да става през първия ден на месец май, по стар стил. По нов стил това е точно датата 14 май.

Наредбата за символиката на община Търговище дава възможност на кмета на общината да подготвя и организира официалния празник на града, съгласно утвърдена от него програма за провеждането му.

Тази година се отлага провеждането на 243 Традиционен пролетен панаир Търговище. Това съобщи кметът д-р Дарин Димитров във видео на фейсбук страницата си.

Д-р Димитров обясни, че местната администрация не може да се ангажира с конкретна дата за провеждането на следващото издание поради динамичната епидемиологична обстановка. „Панаирът би могъл да се проведе и през септември или октомври“, заяви кметът, като допълни, че окончателното решение ще бъде взето по-късно през годината.

Д-р Димитров разясни, че такси от заявилите участие не са събирани предварително. Не са превеждани средства и към изпълнителите, ангажирани да участват в културната програма.

За Деня на Търговище, 14 май, пък, се подготвят онлайн празнични инициативи, разясни д-р Димитров. Гражданите могат да се запознаят с тях на специално създадената за целта фейсбук страница „Виртуално празнично кафене“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе