Десетокласник намери на улицата и предаде в полицията мъжки портфейл с лични документи и сумата от 300 лева

Преди няколко дни десетокласникът от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в Попово Григор Пламенов, разхождайки се с приятел по улица „Ген. Баранов“ в  същия град,  съзрял паднал в близост до паркиран лек автомобил мъжки портфейл. В портфейла имало лична карта, дебитна карта, и сума пари. 17-годишното момче погледнало само личната карта и като установило, че не познава собственика й, веднага, без да брои колко пари точно има в портфейла, отишло и го предало в полицията. Без да се колебае нито за миг: по думите му никога не би пожелал пари, които не са негови, т.е. – не е изкарал, или не е получил от родителите си.

“Не е ли моя вещ – не бих и помислил просто да си я прибера. Като видях, че има и документ за самоличност, си помислих, че на човека той може да му трябва спешно, че може да има доста главоболия заради загубата му – глоба, такса за издаване на нов… А и знам с колко труд се изкарват пари – баща ми има пчели и често ходя да му помагам…“ – разказа той на срещата в РУ-Попово, където бе поканен, за да му бъде връчена благодарствена грамота.

Иначе в професионалната гимназия десетокласникът Григор учи за готвач, и планира да се развива професионално именно в тази сфера. Влекат го още волейболът, фитнесът…И държи да уточни, че с приятеля му Симеон Тихолов – ученик в друга паралелка на същото училище, заедно взели решението да предадат веднага портфейла на органите на реда. „Решихме го спонтанно и единодушно двамата, не  бих искал да се изтъквам. Колективен играч съм“ – допълва още той.

Началникът на РУ-Попово гл. инсп. Ивелин Христов връчи на Григор  писмена благодарност от името на ръководството на областната дирекция. „Горд и радостен съм, че в разстояние само на няколко дни за втори път имам удоволствието да поканя в управлението младежи от Попово, за да ги поздравя за доблестта им да върнат намерени чужди вещи“ – каза той. „ Дано в града и областта ни има все повече млади хора, споделящи техните ценности, и дано прогресивно намаляват онези техни връстници, които в социалните мрежи си позволяват да коментират такива постъпки като наивитет и дори – като глупост.“ – сподели още той.

На срещата присъства и собственикът на портфейла – Пламен Петков/на снимка 2/, работещ в местна фирма. Той сърдечно благодари на Григор за хубавия жест и разказа, че вероятно незабелязано е изпуснал портфейла, докато прибира детска тротинетка в багажника на автомобила си. А веднага, след като си е получил обратно изгубената вещ, е намерил момчетата, за да им засвидетелствува своята признателност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе