Извършител на кражба е задържан в хода на проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност в две села в община Попово

Специализирана полицейска операция за противодействие на  конвенционалната престъпност, подобряване на пътната безопасност и намаляване на травматизма по пътищата бе проведена днес в селата Светлен и  Кардам в община Попово. В масираната акция, която се проведе  под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище,  освен служители на РУ-Попово и Участък Опака участва и екип служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция.

По време на операцията във всяко от двете села бяха изградени и функционираха по 3 контролно-пропускателни пункта. В хода  й полицейските служители са проверили 163 моторни превозни средства и 212 лица. Работено е с 9 лица, които имат криминалистически регистрации.

По време на акцията са разкрити две кражби, извършени в с. Светлен. Едната е на 5 л домашна ракия,10 л вино и хранителни продукти, и е извършена през м. май т. г. от барака-частна собственост, намираща се в близост до селото. Автор на деянието е 46-годишен мъж от селото. Съшият е задържан в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т, 1 от Закона за МВР. В хода на проведената операция е установен и автор на кражба на велосипед, извършена тази нощ също в с. Светлен –  38-годишен мъж от същото село.

По време на извършваните от тях проверки полицейските служители са установили и двама души – мъж на 40 години и жена на 42 години, в с. Кардам, които са нарушили наложена им от здравните органи домашна карантина. По случая са заведени заявителски материали, които ще бъдат присъединени към образуваните в началото на тази две досъдебни производства по чл. 355, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. Напомняме, че при извършена на 2.06.2020 г. полицейска проверка на адрес в същото село бе установено, че  горепосочените мъж и жена по време на извънредна обстановка, свързана със смъртни случаи, са нарушили мерки, издадени против разпространяване на заразителна болест по хората, а именно – не са спазили срока на определената им домашна карантина, който е от 30.05.2020 г. до 12.06.2020 г. Преди това същите са се завърнали от Кралство Испания. Днес е установен втори пореден случай на нарушаване на карантината от тяхна страна.

При извършваните проверки е установен и мъж от гр. Попово, държащ у себе си ½ кг ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон. По случая е заведен заявителски материал по чл. 234 от Наказателния кодекс.

В хода на осъществяваната в рамките на акцията превантивна дейност по безопасността на движението за констатирани от тях нарушения по Закона за движението контролните органи са съставили 27 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 69 глоби по фиш. Установени са 28 случая на нарушаване на скоростните режими от водачи на МПС, за което ще им бъдат връчени електронни фишове.

По време на операцията са проверени 7 търговски обекта в двете села.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе