Кметът на Търговище издаде заповед за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвената кампания

Община Търговище засилва мерките за пожарна безопасност от встъпване на житните посеви в етап на „восъчна зрялост” и по време на жътвената кампания. Със заповед на кмета д-р Дарин Димитров се забранява паленето на огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в посевите и на разстояние по-малко от 50 метра от тях. Забраната е в сила до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

Забранява се още изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи, използването на открити огнеизточници, както и извършването на ремонтни дейности по линейните обекти, преминаващи през или покрай житни площи.

„Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и „ЕНЕРГО-ПРО“ Търговище следва да извършат проверка на въздушните електропроводи за високо и средно напрежение, пресичащи посеви с житни култури, и да приведат провеса им в съответствие с нормативите за безопасно придвижване на земеделската техника и недопускане на пожари.

„БУЛГАРТРАНСГАЗ” ЕАД трябва да извърши проверка за техническото състояние на газопровода, преминаващ през житни площи на територията на община Търговище.

Кметовете и кметските наместници имат задължението да информират населението, земеделските кооперации, арендатори и производители за разписаните мерки за пожарна безопасност.

Заповедта е публикувана в сайта на Община Търговище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе