Кметът на Търговище издаде забрана за брането на липов цвят

Заповед за забрана на брането на липов цвят издаде кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Забранява се както брането от насаждения, така и от отделни дървета, попадащи в площи, които са общинска собственост.

Не е позволено и рязането, чупенето и увреждането на дърветата, както и смитането на липовия прашец и ползването му за търговия.

В рамките на града контролът ще се осъществява от директорите на Общинските предприятия „Флора“ и „Социални и охранителни дейности“.  В населените места в общината отговорността е възложена на кметовете и кметските наместници. Съдействие за осъществяване на контрола ще оказват и от Районно управление „Полиция“ в Търговище.

На нарушителите ще се съставят актове за установяване на административни нарушения. Предвидените санкции в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система са от 100 до 500 лв. за физическите лица. На юридическите лица ще се налага имуществена санкция от 1000 до 5000 лв.

При констатиране на нарушения, гражданите могат да подават сигнали на Горещия телефон на Община Търговище 0601 6 86 12 или на тел. 0601 6 86 86.

С текста на заповедта може да се запознаете тук.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе