Хотелите в Бали се разпродават

Без туристи и приходи заради коронавирусната пандемия изпитващите затруднения собственици на хотели на индонезийския курортен остров Бали бяха принудени да обявят имотите си за продажба. Предвид лошото състояние на пазара някои от тях трябваше да преглътнат загуба. За инвеститорите с дългосрочна визия това е шанс да вземат евтино част от рая.

Курортът с 50 вили в на етап строеж Balangan Wave близо до популярния едноименен плаж за сърф вече беше обявен за продажба, а строителният предприемач Майкъл Халим смъкна офертната цена до 9 млн. долара спрямо 17 млн. долара през май.

Макар че спирането на пътуванията от чужбина опустоши популярни места за ваканция от Хаваите до остров Пукет в Тайланд, Бали е по-уязвим. Туризмът съставлява над 60% от икономиката на острова, като осигурява работни места на всички – от главни готвачи до чистачи в петзвездни курорти и самонаети екскурзоводи и шофьори.

Рекордните 6,2 млн. туристи се стекоха на плажовете на острова, хотели и йога студиа през 2019 г. Тази година броят на туристите намаля с 22% до 1,04 млн. през първото тримесечие още преди най-лошата част от пандемията. Сега обикновено кипящите от живот клубове на плажа са тихи, а оживеният някога храм Tanah Lot Temple е пуст.

Броят на обявените имоти за продажба в Бали е скочил с 30% от началото на пандемията, сочат данни на индонезийската имотна компания Galaxy Kuta.

Най-големият източник на туристи Австралия даде да се разбере, че вероятно ще остави границите си затворени до идната година. В Сингапур, който се намира само на 2,5 часа път със самолет, правителството разрешава само пътувания от основна необходимост и предупреждава, че за възобновяването на масовите ваканционни пътувания ще е необходимо повече време.

Това прави Бали рисков залог. Островът с площ от 5780 кв. км има над 4300 хотела, сочат данни на правителството. Силната конкуренция в бюджетния сегмент на пазара подлагаше на натиск много собственици на хотели още преди вируса.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе