Пожари изпепелиха над 100 квадрата покрив и 150 бали през почивните дни в област Търговище

За периода от 8,30 ч на 7.08.2020 г. до 8,30 ч на 10.08.2020 г. на територията на област Търговище са възникнали  два пожара, причинили материални загуби:

  • на 9.08.2020 г. в битово помещение на къща в с. Длъжка поляна, община Омуртаг са изгорели са 70 кв. м долепен до къщата навес, техника, мебели, дрехи;
  • на 7.08.2020 г. – в покрива на къща в с. Мировец, община Търговище са унищожени са 50 кв. м покривна конструкция, 100 бали суха слама и около 50 бали от суха люцерна – собственост на 23-годишен мъж от селото. Пожарът е погасен от два екипа служители на РСПБЗН-Търговище с два противопожарни автомобила. Причините за възникване на инцидента са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище/.

За същия период на различни места в областта са погасени без преки материални загуби значителен брой пожари в сухи треви, причинени от небрежност при боравене с открит огън, а навременната реакция на служителите на пожарната е предотвратила на места огънят да обхване намиращи се в съседство сгради или гори.  Погасени са пожари в района на хижа „Младост“, в с. Васил Левски/тревите са били запалени в пространството между две къщи, които са спасени от огъня/, в местността „Юкя“ в областния град/два пожара/, в двор в с. Подгорица/спасена от огъня е сграда/, в землищата на с. Давидово/там пожарът е възникнал до трафопост и като причина за възникването му се предполага волтова дъга/, и на с. Здравец/там предполагаемата причина  запалване на сухите треви вследствие искрене на спирачките на преминаващ оттам влак/, в община Търговище; в сухи треви и храсти в гробищния парк в с. Медовина и в землището на с. Дриново в община Попово/там благодарение на бързата реакция на пожарникарите са спасени намиращи се в близост 200 декара смесена гора/, в землищата на селата Паламарца, Светлен, Кардам и Медовина/Предполагаема причина за възникване на пожара е допир на скъсани от силния вятър жици за пренос на ток до тревите/. Професионалната реакция на пожарникарите е спасила от огъня общо 9 намиращи се в близост сгради/; в селата Кьосевци, Милино/два пожара, за един от които се предполага, че е предизвикан от допир на ел. жици до дърво – там спасени от огъня са 5 намиращи се в близост постройки// Семерци и Долна Златица в община Антоново/спасени от огъня там са 4 сгради/, в землището на с. Семерци/спасени са 500 декара смесена гора/, в частен имот гр. Омуртаг, в землището на с. Церовище в община Омуртаг/спасена е една сграда/. Без преки материални загуби е погасен и пожар, възникнал в складирани горими отпадъци в двора на предприятие  в промишлената зона на гр. Търговище. Служители на РСПБЗН-Омуртаг са реагирали на сигнал за паднало вследствие силния вятър дърво на платното на пътя между селата Горна и Долна Хубавка в община Омуртаг дърво, затрудняващо движението на МПС, и своевременно са го нарязали и отстранили оттам.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе