Полицейски служители запознаха 96 бъдещи първокласници от търговищко училище с правилата за пътна безопасност

8 полицейски и младши полицейски инспектори от група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище под ръководството на ст. инсп. Кирил Кирилов, началник на групата, имаха днес вълнуваща среща с бъдещи първокласници във II СУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище. По традиция в училището посрещат  децата, които за пръв път ще прекрачат училищния праг, няколко дни преди началото на учебната година в рамките на инициативата Есенна академия за първокласници. Целта е по този начин малчуганите по-лесно да свикнат с новата обстановка, с класните си стаи, с новите съученици и учители. Миналата година училищният екип, осъществяващ вече години наред иновативната практика съвместно с полицейските служители, бе отличен с грамота в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“.

Тази година училището ще приеме 4 паралелки първокласници. На срещи с децата в присъствието на заместник-директора на училището Пламен Иванов и на класните им ръководители униформените служители ги запознаха с основните правила за пътна безопасност, които трябва да спазват при движението си от къщи до училище и обратно. Припомнено им бе значението на различните светлини на светофарната уредба, значението на някои от пътните знаци – „Стоп“, „Пешеходна пътека“, и на основните сигнали, подавани от регулировчика.  А също – и къде трябва да сядат, когато се возят в автомобили на родители и близки, както и че никога не трябва да забравят за предпазните колани. В беседите си служителите на реда акцентираха и на актуалната за възрастта на децата тема за управление на велосипеди и тротинетки и за предпазните средства, с които е добре да бъдат оборудвани малките им водачи.

По време на срещите класните ръководители подробно запознаха малчуганите с всички предпазни противоепидемични мерки, които се предприемат в училището за предпазване от заразяване с „COVID-19“, и им обясниха, че стриктното им спазване е в интерес на здравето на всички.

Истинска атракция за децата бе предоставената им възможност  да облекат светлоотразителна полицейска жилетка, да вземат в ръка „стоп палка“ и да се снимат с тези атрибути, като преди това им бе обяснено кога и защо те се използват от служителите на реда. Очаквано много от бъдещите първокласници споделиха, че, като пораснат, биха желали също да станат полицаи.

След занятието в класните стаи всички бъдещи класове с първокласници с помощта на полицейските служители направиха тренировка  по правилно пресичане  на намиращо се в близост до училището кръстовище с монтирана наскоро светофарна уредба на него. Логично пресичането на пешеходната пътека бе предшествано от припомняне какво означават светещите в зелено и в червено човечета на светофара. Служителите на реда бяха приятно изненадани от добрите познания по безопасност на движението на децата, роля за което несъмнено имат родителите и близките на първокласниците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе