Министър Десислава Танева проведе работна среща със стопани от област Търговище

Днес, 06.10.2020 г., министърът на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева проведе работна среща със земеделски производители от област Търговище. Символичен домакин бе областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков, а участие взеха още г-жа Мария Христова – зам.-председател на Координационното звено за разработване на Стратегически план за ОСП към МЗХГ, г-н Васил Грудев – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”, г-жа Севда Ерменкова – директор на ОДЗ – Търговище и др.

Целта на днешната среща бе стопаните от област Търговище да бъдат запознати с основни акценти и изводи, на които се базира изготвянето на Националния стратегически план за Общата селскостопанска политика (ОСП) в новия програмен 2021-2027 г. Преходният период за новата Общо селскостопанска политика ще бъде 2 години, заяви министърът. А най-голямото предизвикателство в Националния план са „зелените” мерки и политики, изтъкна пред присъстващите тя. „Призовавам Ви да работите в посока намирането на най-добре работещите решения по отношение на озеленяването, тоест решения, които реално да прилагате вбъдеще” – заяви тя.

Очаква се до края на месец октомври да бъдат приключени преговорите около отговорностите на земеделските производители по опазване на околната среда. В тази връзка детайли от Националния стратегически план представи г-жа Мария Христова от МЗХГ. Тя заяви, че до 11 октомври 2020 г. на мейла за консултации за новата ОСП се приемат предложения по отношение на визията за екологизацията на ОСП и добри практики, които фермерите могат да изпълняват, а в същото време са лесно приложими и контролируеми. Христова презентира подробно и предстоящите новости, които ще настъпят с новата ОСП, промени, които засягат пряко българските земеделци и т.н.

С присъстващите над 50 земеделски производители бяха коментирани и текущи въпроси, свързани с актуалните програми и мерки, чрез които се осигурява подкрепа на фермерите в региона и страната.

По-рано днес министър Десислава Танева посети и стопанството на г-жа Димитринка Стоянова в землището на село Кардам, общ. Попово. Тук земеделският производител е изградила мрежа от ягодоплодни насаждения, като първите площи са били регистрирани през 2003 г. Към днешна дата г-жа Димитринка Стоянова, заедно с цялото си семейство, обработва над 800 дка малини и ягоди. От тази година реализират и оранжерийно производство – 30 дка ягодоплодни култури, с цел да се подобри качеството на плодовете и да се увеличи периода на плододаването им. Към момента продукцията се отглежда изцяло за вътрешния пазар в страната. По този повод г-жа Стоянова благодари за приетото ПМС 70, което осигури възможност на местни производители да предлагат продукцията си в търговските вериги у нас.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе