Премиерът Борисов: Осигуряваме достъп на всеки гражданин, който пожелае, да се имунизира срещу COVID-19

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

400 млн. лв. помощи за бизнесът в България по линия на Министерството на икономиката в условията на пандемия

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

„Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Отпускат още 80 милиона лева за медиците на първа линия

Министерският съвет одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона. „Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с COVID-19.

В хода на заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов добави, че правителството всеки ден предприема действия, с които българските лекари да разполагат с всички необходими медикаменти, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе