Стартира полицейска акция за проверка на алкохол или наркотични вещества на шофьори

Специализирана полицейска операция по пътна безопасност стартира днес на територията на област Търговище. Акцент в осъществяваната в хода на акцията активна контролна дейност  ще бъде установяването на евентуални нарушения, свързани с управление на МПС от водачи, употребили алкохол, или шофиращи под въздействието на наркотични вещества. Ще се проверява и за наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата, и за невръчени електронни фишове.

Операцията се провежда в рамките на календара на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“  „ROADPOL”, чийто член е нашата страна. От ръководството на Европейската мрежа отчитат, че значителна част от пътните инциденти в Европа с голям брой човешки жертви и нанесени материални щети са причинени именно от водачи, управляващи МПС под въздействието на алкохол или на наркотични вещества или техни аналози. Затова и основната цел на операцията е посредством превенция и контрол да бъдат ограничени предпоставките за такива тежки пътни инциденти.

В акцията по пътищата на област Търговище освен служители на сектор „Пътна полиция“ ще участват и униформени служители на районните управления в състава на областната дирекция, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. На базата на предварителен анализ са уточнени най-натоварените и рискови пътни участъци, където в определени часове се очаква и интензивен трафик, и  съобразно това са изготвени конкретни графици. Те са съобразени и с местата, където се очаква допълнително натоварване на движението във връзка с утрешния студентски празник – 8 декември.

В хода на специализираната операция ще бъдат извършвани и проверки по метода на широкообхватния контрол, целящи за определен срок да бъдат проверени максимален брой МПС и техните водачи.

Специализираната акция на „пътна полиция“ в областта ни ще продължи до 13 декември.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе