Швеция може да премине към електронни пари от 2022 г.

Швеция предвижда до 2022г. да проучи възможността за преход към цифров аналог на националната валута. Това съобщава министърът по финансовите пазари и правата на потребителите Пер Болунд.

Според Bloomberg този петък е започнало изследване за потенциален преход към електронните пари. Очаква се проучването на тази възможност да приключи към края на ноември 2022 година.

Монетите и банкнотите отдавна не са предпочитан начин за плащане в Швеция. Кризата с COVID-19 увеличи още повече тенденцията за безкасови плащания. Безкасовото плащане не само е по-бързо, но и предотвратява прането на пари и укриването на данъци.

Германски седмичник е направил проучване, че родителите в Швеция дори не дават джобни пари на децата си в брой, а ги внасят в спестовните им книжки. Едва 16% от децата получават джобните си в брой.

Доклад на Централната банка дава информация, че в Швеция с живи пари се извършат по-малко от 10% от всички плащания. Държавата е начело в класацията за темпото, с което държавите се отказват от парите в брой.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе