Финансират с над 150 млн. лева малки, средни и микро предприятия

„Със 156 000 000 лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще можем да финансираме мерки за микро, малки и средни предприятия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. Кабинетът реши Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите да обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки.

„Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента,  извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов уточни, че процедурата е подкрепа на предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с противоепидемичните мерки. „Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения – две седмици и за предоставяне и изплащане – една седмица“, уточни министърът.

Близо 5 000 000 лева ще бъдат предоставени на община Девня, реши още правителството. Средствата ще са за реконструкция и изграждане на елементи от общинската пътна инфраструктура в общината. „Изграждането на инфраструктурата ще от значение за бъдещото развитие на региона чрез строителството и ще се използва от всички инвеститори в региона. А също ще допринесе и за лесен достъп до пристанище „Варна-запад“, допълни министърът на икономиката. Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите проект „Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат“ на „Солвей Соди“ АД. Инвестицията на компанията е в размер на 60 000 000 лева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе