НЧ „Искра 1893“ – Паламарца организира кулинарен онлайн конкурс

Шестото издание на фолклорния фестивал на хумора „Който се смее, не старее“ в поповското село Паламарца се провежда онлайн.

Изпълненията на участниците се приемаха до 15 декември.

Целта на фестивала е съхраняване и популяризиране на хумора в народното творчество. Фестивалът предоставя възможност за изява на изпълнители в областта на музикалното, танцовото изкуство и словесния фолклор.

Част от фестивала е и кулинарен онлайн конкурс „С аромат на вкусно сготвено, на фолклор и на изкуство” обявява НЧ”Искра 1893”, с.Паламарца, общ.Попово.

Конкурсът е съпътстващо Шестия фолклорен фестивал на хумора в народното творчество „Който се смее, не старее” събитие. Провежда се в памет на Тодор Ганев – заслужил майстор – готвач на Република България за 1976г. и неговата съпруга Жечка Тодорова – дългогодишен преподавател в ТОХ гр.Търговище.

За конкурса могат да се изпращат рецепти от традиционната и съвременна кухня, присъстващи на вашата празнична трапеза за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Изпратените рецепти ще се конкурират в следните раздели:

  • ястия без месо
  • ястия с месо
  • обредни хлябове, питки и баници
  • Мезета и суджуци
  • Сладкиши и десерти

Тричленно жури ще класира най-добрите и оригинални рецепти в две направления – автентична и съвременна кухня.

Награден фонд:

  • голямата награда на конкурса – плакет и грамота;
  • награда на спонсора – плакет и грамота;
  • награда на журито – купа и грамота;
  • награда за най-малък участник – грамота и предметна награда;
  • награда за най-възрастен участник – грамота и предметна награда;
  • грамоти и медали за първо, второ и трето място както следва – златен, сребърен и бронзов медал за всеки раздел;
  • поощрителни предметни награди и още изненади.

Жури – състав:

  • Галин Тодоров Ганев – син на Жечка и Тодор Ганеви, потомствен готвач от Паламарца, участник в ТВ реалито „Фермата” с представяне на капанска кухня. Слабост – да приготвя ястия от българската национална традиционна кухня, мезета и суджуци по автентични рецепти. Гордост – сготвените над 1000 печени агнета по стари рецепти. За него критерий за добре сготвена храна е начина, по който се възприема от гостите. Ако гост прояви интерес кой е готвача, това значи само едно – готвача е майстор.
  • Боян Борисов Бойчев – потомствен готвач от Паламарца. Професионалната му кариера започва през 1998г. от град Варна и продължава в Португалия. Днес е майстор-готвач в Медитерания в град Гандия, Испания. Слабост – приготвяне на ястия с дивеч и морски дарове. Обича професията си, защото смята, че кулинарията е предизвикателство и не забравя думите на баща си-известния в Попово готвач Борис Бойчев/Борката/ – „Занаят се краде, не се учи”.
  • Венцислав Богомилов Нотев – потомък на стар капански род от Паламарца. Главен готвач на ресторант „Къщата” в Банско и ученик на италианския шеф – готвач Джанфранко Киарини. Професионалната му кариера започва през 2006г. в град Търговище. Слабост – приготвянето на предястия, салати и тестени изделия. Гордост – успешното ръководство на ресторанти в Приморско и Слънчев бряг. За него работата е не хоби, а страст.

Условия за участие: желаещите да участват е необходимо да изпратят една рецепта, придружена със снимка на приготвеното ястие , трите имена на участника, възраст, телефон за връзка и адрес. Материалите за участие очакваме на имейл адрес: [email protected] от 18.12.20г. до 28.12.20г.. Изпратените материали ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на читалището. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 08.01.2021г.

Нека чрез конкурса доведем аромата на вкусно сготвено, на фолклор и изкуство на празничната българска трапеза!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе