Днес на почит е Свети Силвестър

Православната църква почита на 2 януари Свети Силвестър.Той е известен с това, че управлявал 21 години римската църква и покръстил самия император Константин Велики.

Св. Силвестър се родил в Рим. За учител във вярата и науката имал благочестивия презвитер Кирин. В Рим тогава идвали много странници, а младият Силвестър подслонявал много от тях в дома си.

Веднъж градоначалникът го повикал да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не се подчини. Св. Силвестър предвидил близката смърт на градоначалника Тарквиний и му отговорил с евангелските слова от притчата за безумния богаташ: „Нощес ще ти поискат душата“. Казал му, че заплахите му няма да се сбъднат. Тарквиний наредил да заведат Силвестър в тъмница и да го оковат във вериги. Седнал да обядва и рибена кост заседнала в гърлото му. Към полунощ умрял и Силвестър бил освободен от затвора.

Светите мощи на св. Силвестър почиват в построената от него гробница върху катакомбата „Св. Прискила“ и неговата гробница е една от най-старите гробници в Рим.

Православието свързва с името на свети Силвестър едно интересно предание. Ненавиждащият християните магьосник Замврий умъртвявал вол, пришепвайки му името на някакъв бог. Разбирайки за това нечестиво деяние, свети Силвестър заявил, че единствено Бог е този, който има правото да дарява и отнема живот, и заповядвал на магьосника да се помоли за животното.

Замврий не успял да го спаси. Уповавайки се на своята вяра, свети Силвестър върнал живота на животното, затова и бива считан за покровител на животните и особено на воловете.

Денят е известен в народния календар и като Караманов ден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

Обичаят има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта срещу празника момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани в дружини по няколко души, обикалят домовете с едър впрегателен добитък с музика и песни. Носят фенери. Портите са отключени, кучетата вързани, за да не лаят, когато дойдат риначите.

В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият ѝ да дойде.

Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили, и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са ринали. Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Тежко на мома, за която се разбере, че така е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама, още преди да е съмнало. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

И за този ден се вярва, че какъвто човек пръв влезе в къщата, добър или лош, здрав или болнав, богат или беден – такава ще е годината.

Имен ден празнуват Горан, Горица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим, Силва, Силвия, Силвана, Силвестър. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе