Засилени проверки за спазване на скоростните режими в цялата страна

864 МПС и 947 граждани са проверени от контролните органи на територията на област Търговище по време на проведена в страната специализирана полицейска операция, целяща подобряване безопасността на движението по пътищата, с акцент върху спазване на скоростните режими. Превантивната акция бе проведена за времето от 22 до 27.01.2021 г.

Установените по време на операцията нарушения на скоростните режими от водачи на МПС в населените места на областта са 424, а тези извън населените й места – 131.

В хода на операцията полицейските служители са констатирали 4 случая на управление на МПС след употреба на алкохол. В два от случаите в издишания от водачите въздух е установена концентрация на алкохол над 1,2 промила, и по тях са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. В другите два случая на водачите, които са управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила, са наложени административни санкции. Започнато е бързо полицейско производство и по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс – за установено по време на проверките управление на МПС от водач, който е под въздействието на наркотично вещество.

От други по вид нарушения на Закона за движение по пътищата в хода на акцията най-много са за неизползване на обезопасителни колани, системи и каски – 32, и неспазване на пътните знаци и маркировка – 27. Установените нарушения, свързани с неправилно изпреварване и неправилно движение на МПС по пътното платно са 19. Констатирани са по 4 случая на управление на МПС с паралелно използване на мобилен телефон, и на нарушения, извършени от пешеходци. В 3 случая на водачи на МПС са съставени актове за установяване на административно нарушение по Кодекса за застраховането – за управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Установени 2 случая на отнемане предимство на пешеходец от водач на МПС, и един – на преминаване на забраняващ сигнал на светофарна уредба.

По време на превантивната операция за констатираните от тях нарушения контролните органи са съставили общо 72 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 181 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе