2% спад в наетите лица в област Търговище към края на 2020 г.

По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Търговище към края на декември 2020 г. намаляват с 2.0% спрямо края на септември 2020 г., като достигат 25.3 хиляди.

Увеличение на наетите лица е регистрирано в шест икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Професионални дейности и научни изследвания” и „Операции с недвижими имоти”. Намаление се наблюдава в десет икономически дейности, като най-голямо е в „Селско, горско и рибно стопанство”, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Други дейности“.

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 31.0% и 12.9%.

По брой лица, наети по трудово и служебно правоотношение, областта заема 25-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) – 761.8 хил., а най-малък в област Видин – 15.2 хиляди.

В сравнение с останалите области на страната, през четвъртото тримесечие на 2020 г., област Търговище е на 14-то място по показателя средна работна заплата. С най-високо средно месечно възнаграждение през четвъртото тримесечие е София (столица) – 1 959 лв., а с най-ниско е област Благоевград – 948 лева. Средното възнаграждение за страната за четвъртото тримесечие е 1 437 лева.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна брутна работна заплата в област Търговище нараства спрямо третото тримесечие на 2020 г. с 6.0% до 1 139 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Култура, спорт и развлечения”, „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” и „Образование”, а най-голямо намаление е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

В област Търговище през четвъртото тримесечие на 2020 г. с най-високо средно месечно трудово възнаграждение са наетите лица в „Образование”, а най-ниско платени – в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

Спрямо същия период на 2019 г., средната брутна месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. нараства с 10.0%, като в обществения сектор увеличението е с 14.2%, а в частния сектор – с 8.4%.

В област Търговище средната брутна месечна работна заплата за октомври 2020 г. е 1 137 лв., за ноември – 1 115 лв., а за декември – 1 164 лева

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе