Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри първия училищен STEM център в област Търговище

„60 млн. лв. отделихме за училищата, които са отдалечени от областните градове“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на откриването на първия училищен STEM център в област Търговище. На церемонията в Основно училище „Христо Ботев“, с. Зелена морава присъстваха още областният управител на Търговище Митко Стайков, началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева, председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев и др.

„С 2 милиарда лева сме увеличили средствата за образование през последните 4 години. Близо милиард и 400 лева са за учители. Основната част от средствата отидоха за увеличение на учителските заплати. Това беше и най-важното. Следващата година учителските заплати трябва да се поддържат 125% от средните за страната, за да привлечем повече млади хора“, заяви образователният министър и допълни, че през последните години се отчита увеличение на кандидат-студентите за обучение по педагогически специалности.

Красимир Вълчев поздрави педагогическия екип на училището в с. Зелена морава, защото според него резултатите от всеотдайността и професионализма на учителите са видими.

Иновативният учебен кабинет в училището в с. Зелена морава е изграден по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Той е оборудван с най-новите технологии, необходими за преминаване към иновативно обучение, насочено към придобиване на практически умения и учене чрез забавление в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката. Модерният център разполага с роботи за програмиране, преносими компютри, интерактивен дисплей и софтуер за управление на класна стая. В него са обособени кътове за учене, за разговори и социализация, за учене чрез преживяване и зелен кът. Целта е учениците да се чувстват свободни да генерират собствени идеи и практически да прилагат преподавания материал, да учат и придобиват умения чрез преживяване. Кабинетът ще се използва за обучението на всички 87 ученици в училището, което е средищно. Общата стойност на проекта е 50 хил. лв.

По Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ ще бъдат изградени и оборудвани STEM центрове в още 4 училища в област Търговище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе