Започва изплащането на държавната помощ от 51 млн. лева за туроператори и туристически агенти

Министерството на туризма започва изплащането на държавната помощ от 51 млн. лева. Оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които може да стартират преводите на суми към фирми с изрядни документи. Това са 86 предложения и те ще получат субсидията със заповед на министъра на туризма.

Общо подадените заявления до момента са 579 за малко над 31,611 млн. лева. Всички желаещи да подадат документи за участие в процедурата могат да го направят в срок до 31 май. Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), чрез модула „Е-кандидатстване“, на следния интернет адрес: https://enims.egov.bg/bg/s/Procedure/Info/1fb363b6-0dc9-4c0f-ab05-0131ab…. Кандидатстването започна на 8 февруари, а седмица по-рано бяха публикувани насоките за участие в проекта.

Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 51 милиона лева, които ще бъдат предоставяни на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност съгласно чл.26а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Размерът на  еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет, съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти за периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Допустими кандидати са предприятия, опериращи като туроператори или туристически агенти, регистрирани в съответствие със Закона за туризма и вписани в Националния туристически регистър, които към момента на подаване на заявлението за помощта имат сключена валидна застраховка „Отговорност на туроператора”.

Тази мярка е част от цялостен пакет от мерки и има за цел да противодейства на  недостига на ликвидност, пред който са изправени предприятията поради COVID-19.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе