Почина принц Филип

Снимка: BBC

Съпругът на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц Филип е починал на 99-годишна възраст. На 16 март той беше изписан от болницата след най-дългия му престой там.

Херцогът на Единбург щеше да навърши 100 години през юни. Наскоро той претърпя сърдечна операция.

Принц Филип е роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. Учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия. Тогава – 18-годишен, среща за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет.

По време на Втората световна война служи в кралските военноморски сили и бързо се издига в кариерата.

След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око. Двойката сключва брак на 10 ноември 1947 г. Раждат им се четири деца – Чарлз, Ана, Андрю и Едуард. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но става херцог на Единбург.

Той беше женен за кралицата повече от 70 години и стана най-дългогодишният принц-консорт в британската история. До 96-годишна възраст той изпълняваше обществени ангажименти и пътуваше заедно със съпругата си на държавни и кралски посещения.

До момента все още не са ясни подробностите около погребението. Най-вероятно принц Филип ще бъде погребан с кралски, а не с държавни почести съгласно последното му желание.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе