Гърция въвежда нови мерки за ограничаване на придвижването между областите

Гръцките власти взеха спешно решение, което влиза в сила още днес, 23 април 2021 г., и ограничава движението на гражданите между различните области на страната. Целта е да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на КОВИД-19.

По инфор​мация на посолството ни в Атина решението ще бъде в сила до 06:00 ч. на 10 май 2021 г.  и важи за територията на цялата страна.

Изключения се допускат единствено в следните случаи:

1. Придвижване от и до работното място след представяне на удостоверение за движение с цел работа, в което е посочено началото и края на работния ден. Удостоверението се проверява от контролните органи в Регистъра на човешките ресурси и Информационната система „ERGANI“ на Министерството на труда и социалните въпроси.

2. По здравословни причини, единствено в случай на придвижване към болница, за което се изисква удостоверяване от съответния компетентен здравен орган. Изключение правят извънредни и спешни случаи.

3. Еднократно придвижване до постоянен адрес по местоживеене, което се доказва с  Удостоверение,което е специално предназначено за целта и се получава безплатно от уебсайта https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis или с представяне на копие от декларация за платен данък върху доходите E1.

4. Пътуване за погребение при условията, предвидени от закона. Гражданинът, който се придвижва за погребение, е длъжен да представи на компетентните органи смъртния акт и разрешителното за погребение. Общото време за пътуване в този случай не може да надвишава 48 часа.

5. Пътуване на разведени или разделени родители, когато е необходимо за осигуряване на комуникацията на родителите и децата. Пътуващият родител е длъжен да представи на компетентните органи в случай на развод – съдебно решение, или в случай на раздяла – съответната декларация по закон.

На гражданите, които нарушат ограничителните мерки за движение, се налага административна глоба от 300 евро.

В случай, че гражданин представи фалшиви доказателства за съответната причина за пътуване, се налага административна глоба от 500 евро.

Във връзка с новите мерки напомняме на българските граждани, че няма промяна в известния минимален кръг основания за влизане в Република Гърция. Пътуването с цел туризъм не е сред тях. Всяко влизане в Република Гърция следва да бъде подкрепено от съответните, подкрепящи основанието, документи.

Обръщаме специално внимание на собствениците на недвижими имоти в Гърция за еднократния характер на разрешението за придвижване и изискването за постоянен адрес, подкрепено от съответните документи за постоянно пребиваване на територията на страната.

Придвижването между отделните области в Гърция на практика е забранено, с изключение на описаните 5 основания, подкрепени от съответните документи.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътувания до Република Гърция в периода от днес – 23 април 2021 г. до 06.00 часа в понеделник, 10 май 2021 г.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected], [email protected];[email protected]

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе