Нови правила за влизане на българи в Чехия

От вчера България вече не е в списъка на Чехия на държави с много висок риск от заразяване с COVID-19 (тъмно червена зона), което води до промяна в някои от условията за влизане на български граждани на територията на страната.

От днес те са в съответствие с правилата за граждани, пристигащи от държави с висок риск от заразяване (червена зона).

Вече се допуска възможността за влизане в страната и с антигенен, освен с PCR тест.

В допълнение се променя и  срокът за допълнителния PCR тест, който досега трябваше да бъде направен не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след пристигането в Чехия. Новото условие е той да бъде направен до 5 дни след пристигането.

Останалите условия, включително необходимостта от  предварително попълване и изпращане он-лайн на електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form, https://plf.uzis.cz/), остават непроменени.

Припомняме, че е задължително предварително гражданите да направят и да представят при пристигането си в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането, или антигенен тест, направен не повече от 24 часа преди пристигането.

До 5 дни след пристигането си в Чешката република гражданите следва да направят отново PCR тест. Резултатът от теста ще бъде автоматично регистриран в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на  резултата от този тест, гражданите са длъжни да се самоизолират. На международното летище „Вацлав Хавел“ в Прага 24 часа в денонощието работи пункт/лаборатория за тестове за COVID-19. Останалите пунктове/лаборатории за COVID-19 тестове могат да бъдат открити тук.

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници.

При транзитно преминаващите няма изискване за предварителна регистрация чрез Passenger Locator Form (PLF) на пътуващия. Въпреки това гражданите трябва да представят на влизане антигенен тест за COVID-19, направен преди не повече от 24 часа, или PCR тест, направен преди не повече от 72 часа преди пристигането си. Изискването се отнася и за пътуващите транзитно по суша, след пристигането им в Чешката република на някое от нейните летища. Изискването не се отнася за пътуващите, ако те не излизат от транзитните зали на чешките летища.

Детайлна информация за режима на пътуване до Чехия може да бъде открита на следния интернет адрес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе