Макет на Ескиджумайския панаир бе представен по случай празника на Търговище

Значението на Ескиджумайският панаир в търговския обмен и неговата социална и културна роля през XIX в. Тази тема разглежда монографията „Ескиджумайският панаир – център за стопански и културен диалог през XIX в.“, която заедно с макет на панаирното място от 1868 г. бе представена вчера в рамките на програмата за отбелязване на деня на Търговище.

Автори на изследването са Алджан Джафер, уредник в Исторически музей – Омуртаг и докторант в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и доц. Мийрям Салим, преподавател в Катедрата по турски език и литература в същия университет. Според авторите това е първото обобщаващо изследване, което да разглежда панаира в Ески Джумая през османския период. То се базира на документи от архивния фонд на Ориенталския отдел при Народната библиотека и такива от Истанбулския османски архив в Турция.

Рецензентът доц. Гергана Георгиева, преподавател в Катедра „Стара и средновековна история“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ разясни, че разработката хвърля светлина върху развитието на българския търговски капитал и участието му в международната търговска дейност в рамките на панаира.

По идея на Джафер и на база на архивните документи е изработен и макет на панаирното място от 1868 г. Негов автор е Марин Маринов. „Вероятно ще забележите, че по постройките няма комини. Това е било така, за да няма опасност от пожари“, разясни Маринов.

Тогавашният панаир е имал 4 охранителни кули и дори противопожарна служба. Дюкяните са били разположени един срещу друг, в П-образна форма. Търговията пък се е случвала през прозорците, разясниха авторите.

Макетът ще бъде съхраняван в Община Търговище. Предвижда се в дните на панаира той да бъде излаган в Художествена галерия „Никола Маринов“ .

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе