От 1 юли с до 50% по-скъп ток за малките фирми

Над две трети от малките фирми ще плащат по-скъп ток от 1 юли, показват данни на трите големи доставчика на електроенергия. Причината за това явление е, че масово малкият бизнес все още не е избрал доставчик на електроенергия и ще трябва да я купува от така наречения „доставчик от последна инстанция“.

Малките фирми имаха една година гратисен период, за да преминат от регулиран на свободен пазар. Повечето от компаниите обаче са на път да изпуснат срока – 1 юли.

Фирмите няма да останат без електрозахранване след 1 юли, но ако не са си избрали търговец, тяхното снабдяване ще бъде поето от т.нар. доставчик от последна инстанция.

Цените обаче ще са с от 30 до 50% по-високи, защото целта е компаниите да не се задържат много дълго време при него. За да влезе в сила обаче смяната на доставчик, заявление се подава 20 дни предварително.

Според бизнес организацията, 3 са причините фирмите да не изберат нов доставчик – епидимиологичната обстановка, изчакване на последния момент и подценяване на необходимостта от смяна на доставчик. Ако фирмите не се възползват от оставащите дни, за да сменят доставчика си на електроенергия, автоматично ще започнат да плащат по-скъп ток, което може да доведе до повишаване на себестойността на продукцията им и намаляване на конкурентоспособността.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе