Възможно е имунизираните срещу коронавирусната инфекция да не носят маски

„Последните данни, които имаме за развитието на пандемията в страната сочат, че заболеваемостта спада до 50 на 100 хил. души население, което нарежда България по този показател на 23-то място в ЕС, и ни дава основания да предприемем действия за облекчаване на изискването за носене на предпазни маски от ваксинирани срещу COVID-19 граждани в някои закрити пространства.“ Това съoбщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Обсъжда се имунизираните срещу коронавирусната инфекция лица да не носят маски, ако са служители в малки търговски обекти и трудови колективи, фитнес центрове, фризьорски салони. Завършената ваксинация ще се удостоверява чрез сертификат за ваксинация, какъвто у нас се издава на всеки имунизиран гражданин.

Министерството на здравеопазването припомня, че сертификатът може да бъде верифициран директно чрез системата на НЗИС, без за целта да бъде необходим оторизиран достъп.

Въвеждането на новите правила, от една страна, ще бъде облекчение за имунизираните граждани, на които при работа в определени закрити пространства няма да се налага да носят предпазна маска (тъй като са налице все повече научни данни, че хората с поставена ваксина не предават инфекцията, а в случай, че се разболеят, я прекарват по-леко), а от друга страна – по този начин повече българи ще бъдат стимулирани да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и близките си от коронавирусната инфекция.

По конкретните текстове на заповедта все още се дискутира и за категоричност може да се говори след публикуването ѝ на сайта на МЗ.

Спазването на новите противоепидемични мерки, както и досега, ще се контролира от органите на държавния здравен контрол в сътрудничество с другите компетентни структури.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе