Група „Шишеджам“: Инвестиционната инициатива на групата ни е в полза на обществото

Група „Шишеджам“ излезе с официално прессъобщение по повод инициативата им за използване на сондаж за вода за нуждите на завода край Търговище.

Ето какво гласи пълния текст, изпратен до нашата редакция:

В резултат на настъпилата водна криза през 2020 г. държавата отправи апел до големите промишлените предприятия за намиране на алтернативни водоизточници за задоволяване на промишлени нужди. В отговор на този апел и в съответствие с държавната политика за разрешаване на кризата с недостиг на питейно-битови води за населението, и водени от политиките си за социална отговорност и опазване на природните ресурси, трите дружества от групата „Шишеджам“ със заводи в България – „Тракия Глас България“ ЕАД, „Пашабахче България“ ЕАД и „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД – най-отговорно предприеха конкретни стъпки за разрешаване на тази криза.

В рамките на повече от година, дружествата получиха всички одобрения от множество компетентни институции за реализиране на законната възможност да използват съществуващия на територията им сондаж, последна стъпка за което е получаване на разрешително за водовземане от Община Търговище, след гласуване от Общинския съвет на гр. Търговище.

Направените изследвания на водата от сондажа, извършени от независима акредитирана лаборатория доказват, че тази вода е изцяло негодна за питейно-битови нужди, но е подходяща за промишлени цели. Съдържанието на елементи във водата от сондажа е далеч под допустимите норми и не създава риск и затруднения при пречистването преди заустване в канализационната мрежа.

Появилите се коментари, че след издаването на разрешение за водовземане местното ВиК дружество ще повиши цената на водата за населението не почиват нито на обективни данни, нито на закона – цената на водата и ВиК услугите се определят единствено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на база законоустановени критерии и анализ на социалната поносимост на цените на ВиК услугите. Цената на водата не зависи от намаляване на потреблението на вода от конкретен частен потребител, тъй като потреблението не е ценообразуващ фактор  – такива са направените от местното ВиК дружество разходи (най-значимите от които са за електроенергия за извличане на вода и заплати), несъбраните вземания, и други, но не и текущото потребление.

Нима цената на хляба зависи от това колко хляб е продал хлебаря?

Дружествата на Шишеджам разполагат с официални документи, издадени от компетентните български институции, които доказват законността на всички действия във връзка със сондажа и имат готовност и желание да споделят с всяко заинтересовано лице наличната информация относно качествата и характеристиките на водата. Същите са внесени и в Община Търговище.

Обръщаме се към обществото с призив за правилно осмисляне и разбиране на предприетите от компаниите инвестиции и действия. Така, както държавата и общините имат за свой пръв приоритет грижата за обществото и населението по места, водени от този призив и ние се присъединихме със задачата да подпомогнем този приоритет.

След получаване на разрешението за водовземане, месечното потребление на вода за питейно-битови нужди на заводите ще спадне с 63 000 куб.м., което е приблизително месечното потребление на вода на около 5 000 домакинства. Това ще доведе и до по-добро управление на водните ресурси и предотвратяване на водна криза и критични ситуации поради недостиг на вода за питейно битови нужди в бъдеще. Потребителите от региона ще бъдат допълнително гарантирани в случаи на бъдещо засушаване и водна криза.

При наличието на всички законови предпоставки и спазени всички законови процедури от страна на дружествата на Шишеджам, остава общинските съветници отговорно да преценят значимостта на своето решение за ползите за населението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе