България започва производството на електромобили

Снимка: НОВА

България започва производство на електроавтомобили през 2023 година.

По-рано тази седмица икономическият министър Кирил Петков съобщи, че преговорите с нов инвеститор, който иска да произвежда коли у нас, са на финалната права. Инвеститор е ог Германия.

Очаква се да бъдат произвеждани около 30 хиляди електромобила годишно.

Колите ще са алуминиеви, което ги прави леки и така ще се избягва появата на ръжда, поясниха експерти. Отгоре автомобилите ще бъдат покрити със специална пластмаса.

Те ще са от градски тип, а базовите модели се очаква да бъдат с пробег около 200 километра с едно зареждане на батерията.

Фабриката, в която ще се произвеждат, ще бъде край Ловеч, като прогнозите са от средата на 2024-та да започне и масовото им производство.

В областта ще се открият нови 1000 работни места.

Според икономисти големият въпрос пред един инвеститор в този регион днес е дали ще намери подходящите кадри за завода си.

Днес подписаха меморандума за изграждане на завода. Той беше подписан от германската фирма производител и българското правителство, представено от министъра на икономиката Кирил Петков.

„Инвестицията е 140 млн. евро. Другото, много иновативно, което беше направено, е, че от българска страна няма да бъдат дадени никакви пари, докато не се произведе първият автомобил. Това ще се случи, след като бъдат произведени и продадени 10 000 коли“, обясни Петков.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе