Нови обществени сгради и улична мрежа разкриха на Мисионис

Снимка: Община Търговище

Напълно разкрита е епископската резиденция в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Това обявиха днес археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, който е и ръководител на разкопките.

„В момента текат подготвителни дейности за укрепване на зидовете и аварийна консервация, за да стане резиденцията достъпна и за посещения“, разясни Стефан Иванов.

От началото на сезона, който стартира преди малко повече от 10 дни, до момента са открити останки от нови 4 сгради и 3 улици. 3 от сградите са датирани от 13-14 в. Разкрита е и голяма обществена сграда от 5-6 в., в която археолозите предполагат, че се е помещавал градският съвет.

„За значимостта на сградата съдим по зидовете, които са по-големи и от тези на епископската резиденция. Планът й обаче ще стане ясен през септември“, разясни Стефан Иванов. Той допълни, че в следващите седмици предстои да се навлезе в античния пласт, където се очакват още представителни сгради, тъй като разкопките са съсредоточени в центъра на града.

Снимка: Община Търговище

Общо над 120 са находките от началото на сезона. Сред тях има такива от стъкло, керамика. Открити са сребърни обеци, медицински инструмент. Намерени са голям брой бойни топки, остатъци от върхове на саби, копия, както и сребърна монета на Цар Иван Шишман.

Снимка: Община Търговище

„Всичко тези находки ни препращат към голямата обсада на града от османците през 14 в. Намират се както монети на завоевателите, така и на защитниците“, каза проф. Николай Овчаров.

Мисионис е стратегически обект за развитието на туризма в Търговище, заяви секретарят на Общината Христалина Халачева. „През тази година Община Търговище подпомогна Регионалния исторически музей за изготвянето и провеждането на обществената поръчка за извършване на консервация на обекта. Именно тя запазва това наследство за поколенията“, заяви Халачева. Тя допълни, че Общината продължава усилията си за придобиване собствеността на Мисионис, за да може да се влагат средства и в подобряването на инфраструктурата до обекта.

Снимка: Община Търговище

Общо с 350 000 лв. разполага Регионалният исторически музей за разкопки и консервация на Мисионис през тази година. 300 000 лв. са осигурени от държавата, 40 000 лв. от Община Търговище и 10 000 лв. от спонсори. Дейностите на обекта ще продължат до октомври.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе