Община Търговище ще дофинансира 5 маломерни паралелки през следващата учебна година

Община Търговище да дофинансира с 16 595 лв. общо 5 паралелки с по-малко от 10 ученици в училището в село Драгановец и във II ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в областния град. Това предлага в докладна до Общинския съвет зам.-кметът Рая Матева. Целта е да се обезпечи задължителното обучение на децата до 16-годишна възраст.

Предложението е на база мотивирано искане от директорите на учебните заведения. Те посочват, че поради недостиг на деца, е необходимо да се сформират 4 слети паралелки в село Драгановец и една – във II ОУ „Н. Й. Вапцаров“. В училището в Търговище заедно ще се обучават децата в V и VІ клас. В Драгановец слети ще бъдат паралелките в І и ІІ, ІII и ІV, V и VІ клас. Паралелката в VІІ клас също ще бъде с по-малко от 10 ученици.

Съгласно държавния норматив, минималният брой ученици за сформиране на паралелка в начален етап (I – IV клас) е 16 ученици, а в прогимназиален (V-VII клас) – 18 ученици. Разликата между норматива и действителния брой на децата в паралелките е 10 в училището в Търговище и 38 в училището в Драгановец.

През 2020 г. Община Търговище също дофинансира 4 паралелки в Драгановец. За пръв път обаче се отпускат допълнително средства и за училище на територията на града.

Докладната с предложението на зам.-кмета ще бъде разгледана на заседанието на Общинския съвет на 29 юли. Ако тя бъде приета, средствата за дофинансиране ще бъдат осигурени от общинския бюджет за 2021 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе