С цел осигуряване на безопасността по пътищата през горещите летни месеци в област Търговище са в ход превантивни полицейски операции

Общоизвестен факт е, че през летните месеци трафикът на различни видове пътни превозни средства се увеличава, а предвид ваканцията и летните отпуски нараства както интензивността на автомобилното движение по пътя към морето и обратно, така и броя на велосипедите, превозните средства с животинска тяга, различна по вид земеделска техника и на двуколесни МПС и ППС. Предвид необходимостта от осигуряване на сигурност по тях и максимално ограничаване на предпоставките за възникване на различни пътни инциденти служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция съвместно със свои колеги от „Охранителна полиция“ в районните управления, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, осъществяват засилен контрол на пътното движение, особено в рискови и уязвими участъци от републиканската и общински пътни мрежи.

С оглед засиления трафик към морските курорти в определени часове на деня всеки петък следобед и през почивните дни през този сезон се осъществява засилен контрол на движението на МПС по основните пътни артерии с цел предотвратяване на рискове от пътни инциденти. През проведената в края на изминалия уикенд такава специализирана полицейска акция в област Търговище контролните органи са констатирали 84 случая на нарушения на скоростните режими от водачи на МПС, 24 случая – на неспазване изискванията на пътните знаци и хоризонталната маркировка, 16 – на неизползване на обезопасителни колани, предпазни каски или обезопасителни системи за деца, както и 12 случая на предприето неправилно изпреварване. Общо за констатираните нарушения са съставени 29 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 92 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата. Проверени са били 331 МПС и 380 лица.

Вчера приключи стартиралата на 28.07.2021 г. в цялата страна специализирана операция на „Пътна полиция“, чиято основна цел бе опазване живота на уязвимите участници в движението като пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти, както и  недопускането на нарушения от тяхна страна. Един от акцентите в акцията бе засиленият контрол спрямо отнемането на предимство на тази категория участници в движението. В хода  й по пътищата на областта са проверени 1158 МПС и 1290 лица. Констатирани са 42 случая на управление на МПС от водачи без поставени предпазни колани, 8 случая на управление на МПС от неправоспособни водачи, по 5 случая – на превоз на деца в МПС без поставена система за обезопасяване/столчета/ и на управление на нерегистрирани ППС от категория L – мотоциклети и мотопеди, и един случай – на управление на мотоциклет без защитна каска. Установени са и 2 случая на отнемане предимството на пешеходци от водачи на МПС, както и 21 нарушения, извършени от пешеходци. За констатираните от тях по време на операцията нарушения на Закона за движение по пътищата полицейските служители са съставили 125 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 302 глоби по фиш. 8 от така съставените актове са за управление на МПС след употреба на алкохол. В хода на акцията са връчени и 61 електронни фиша.

От сектор „Пътна полиция“ съветват водачите на МПС да шофират разумно, със съобразена с пътните условия и наложените ограничения скорост, и да спазват необходимата дистанция така, че при внезапно появилата се на пътя ситуация или ограничения във връзка с често извършвани през този сезон ремонтни дейности по пътищата, да могат да реагират адекватно и навреме.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе