Заседава Областният щаб за борба с коронавируса

По-строг контролпри извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемичните мерки, препоръча на членовете на Областния координационен щаб за борба с коронавируса областният управител Станимир Парашкевов, в качеството на председател на Щаба. Това се налага заради повишаване на броя на положителните случаи на заболяването и очакваното преминаване на област Търговище от оранжева в червена зона на риск от заразяване. Темата бе разисквана на заседания на ОКЩ днес, 23.08.2021 г.

По време на заседанието актуалната епидемиологична обстановка за региона представиха директорът на РЗИ-Търговище д-р Иван Димитров и главният секретар на Инспекцията д- Марин Йовов. Те подчертаха, че по-високият брой на доказаните случаи на заболяването следва да доведе по-строги ограничителни мерки за жителите и гостите на областта. Единствената причина за умерен оптимизъм към момента е лекото повишаване на желаещите да се ваксинират местни граждани.

От своя страна ръководителите на трите многопрофилни болници за лечение в област Търговище коментираха моментното състоние на болничните заведения и наболелите към момента проблеми. Сериозен проблем се явява оскъдното наличие на част от важните за лечението на заболяването медикаменти. В тази връзка бе взето решение да се информират съответните институции за проблемите в болничните заведения с настояване за своевремнното им разрешаване. Също така следва да се окаже съдействие за централизирано снабдяване на всички лечебни структури и обществени организации с лични предпазни средства и препарати за дезинфекция.

Г-н Парашкевов за пореден път апелира членовете на Щаба да съдействат според правомощията си за повишаване информираността за необходимостта от ваксиниране на жителите на областта, което да доведе до намаляване интензитета на заразяване с коронавирусната инфекция.

В тази връзка от РЗИ-Търговище поеха ангажимент да съдействат с мобилни ваксинационни пунктове. Специализирани екипи за ваксинация могат да се отзоват във всяко населено място на областта, след предварителна заявка. В заключение от заседанието и за да се намали скоростта на заразяване с COVID-19, Областният щаб отправя препоръка до общинските кметове и кметовете на населените места да прецизират необходимостта от провеждане на масови мероприятия за следващите 15 дни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе