Днес е Световният ден на първата помощ

На 11 септември 2021 г. /събота / от 11:00 ч. в НУЛЦ на БЧК в с. Лозен, столичната червенокръстка организация ще отбележи  Световния ден на първата помощ, който тази година преминава под мотото „Бъди герой по първа помощ в училище и в твоята общност!“.

Членове на Младежкия авариен екип-София, на Университетския аварийно спасителен отряд /УАСО/ и на Firstaid.bg ще демонстрират основни техники за оказване на първа помощ. В специално поставени шатри ще бъдат показани техники за реакция при животозастрашаващи състояния, при счупвания, при инциденти в училище, пренасяне на пострадали, правилно оказване на КПР и използване на автоматичен външен дефибрилатор.

В 12:00 ч. всички участници и гости ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната в цял свят „Човешка верига” в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

По време на събитието ще бъдат спазени всички мерки за безопасност с цел превенция на разпространението на COVID-19. Ще бъдат използвани лични предпазни средства /маски, ръкавици, дезинфектанти/ и ще бъде съблюдавана физическа дистанция между участниците.

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Световният ден на първата помощ се отбелязва от 2000 г.  всяка втора събота на септември. Целта е да се фокусира общественото внимание върху приноса на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, обучени по първа помощ, които спасяват човешки живот, ръководейки се от основополагащите принципи на движението и осигурявайки уважение към човешката личност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе