Над 115 хил. граждани на област Търговище имат право на глас за втория тур на президентските избори

116 551 граждани на област Търговище имат право да гласуват на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Р България, който ще се проведе в неделя, 21 ноември. По данни от предварителните списъци, избирателите в региона са разпределени както следва: община Търговище – 56 308; община Омуртаг – 24 660; община Попово – 24 250; община Опака – 5 769; община Антоново – 5 564.

24 граждани на област Търговище са придобили право да гласуват за първи път на балотажа тази неделя, след като навършват пълнолетие в дните между двата тура на изборите.

Предстои утре, 20 ноември, общинските администрации в обхвата на областта, по график, да предадат необходимите изборни книжа и материали и машини за гласуване на всички секционни избирателни комисии.

Припомняме, че в област Търговище са сформирани общо 271 СИК. В 164 от тях избирателите имат възможността да упражнят вота си чрез специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ). 22 са секциите с по две машини. Сформирани са 8 подвижни избирателни секции, четири от които ще обслужват жители на община Омуртаг. В останалите общини ще има по една подвижна секция.

Запазват се и четирите броя секциите за гласуване на заразени с коронавирус граждани или техни контактни лица. Една от тях е разположена в COVID-отделението на МБАЛ – Омуртаг, а останалите три ще бъдат мобилни, на разположение на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация.

Отново съобщаваме, че лицата, за които има издадено предписание за поставяне под задължителна карантина или задължителна изолация имат възможност да упражнят правото си на глас, като подадат заявление до кмета на общината, на кметството или до кметския наместник, включително по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община, за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия включително и в деня на вота, 21 ноември, но не по-късно от 19.00 часа.

За избирателите в област Търговище са подсигурени и 120 500 хартиени бюлетини за гласуване, които да обезпечат изборния процес при евентуален технически проблем със специализираните устройства.

Изборният ден на 21 ноември 2021 г. започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч., когато пред секцията има негласували избиратели.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе