Днес стартира специализирана полицейска операция за активен контрол върху продажбата и употребата на пиротехнически изделия

Логично с наближаването на коледните и особено – новогодишните празници, интересът на гражданите към закупуване на по-големи количества пиротехнически изделия нараства. В тази връзка с превантивна цел през м. декември  полицейските служители ще предприемат  комплекс от различни мерки, чиято основна цел е недопускане на инциденти вследствие употреба на пиротехника или на ловно и бойно оръжие на територията на областта.

Специализираната полицейска операция в област Търговище стартира на 6.12.2021 г. и ще приключи на 3.01.2022 г. В нея ще участват служители на областната дирекция на МВР и на трите районни управления в състава й. Акцентът в извършваните от тях проверки ще бъде спазване на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/ относно съхранението и търговията с тези изделия. Ще се следи за стриктното спазване на изискването да не се допуска продажба на фойерверки от категория 1 на лица под 12-годишна възраст, от категория 2 – на лица под 16-годишна възраст, и от категория 3 – на лица, ненавършили 18-години.

С  оглед недопускане на нарушения и произшествия полицейските служители ще проведат превантивни беседи с управителите на магазините, продаващи пиротехника, оръжия и боеприпаси, както и със собствениците на оръжия в областта. В хода на операцията ще се извършват системни проверки на ловно-рибарските магазини и всички търговски обекти, в  които се извършват продажби на пиротехнически изделия. Паралелно ще се проверява и спазването на нормативните изисквания за съхранение на ловно и на бойно оръжие.

От полицията апелират за стриктно спазване разпоредбите на ЗОБВВПИ с цел хората в област Търговище да посрещнат коледните и новогодишните празници в спокойна обстановка, и предупреждават, че ще има нулева толерантност спрямо онези, които с дейността и  поведението си създават предпоставки за нарушаване на обществения ред и за инциденти, застрашаващи здравето и живота на гражданите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе