6 вида чисти етерични масла и ползите от тях

Ароматерапията е хилядогодишна практика, която спомага за доброто здраве, настроение и състояние на духа. За да постигне това, тя се възползва от природни продукти с невероятен ефект върху организма ни. Това са въпросните етерични масла, за които вероятно сме чували. Те се използват широко за лечение и удоволствие от мнозина, както на изток така и на запад. Съществуват близо 100 вида етерични масла, всяко със специфична комбинация от функции, характерен мирис и употреба в ароматерапевтичната практика. В тази статия ще споделим някои от най-популярните чисти етерични масла.

Какво трябва да знаем за етеричните масла?

Етеричните масла представляват дестилирани или пресовани течности, извлечени от полезни растения. Всяко от тях придобива характерен мирис в зависимост от конкретното растение и има съответните функции върху организма ни. Етеричните масла могат да се използват с външно нанасяне върху кожата или вътрешна консумация за различен ефект.

Защо да ги използваме?

Етеричните масла работят на принципа, че след вдишване ароматите стимулират област от лимбичната система в мозъка. Това е важна система, отговаряща освен за обонянието, и за поведението, емоциите, дългосрочната памет и формирането на спомени. Тя също контролира и някои несъзнателни физиологични функции, включително сърдечна честота, кръвно налягане и дишане. С помощта на етерични масла можем да се погрижим превантивно за доброто здраве, както и да лекуваме различни състояния с естествени и чисти продукти.

6 вида популярни етерични масла

Бор

Етеричното масло от бор обикновено се прави от бял бор и има характерно мек и смолист аромат. То е силен продукт, който се използва в медицината за различни кожни заболявания, както и в ароматерапията при завишени нива на стрес, безпокойство или проблеми с концентрацията. Етерично масло от бор също е подходящо средство за успокояване на мускулни болки и физическа отпадналост. 

Босилек

Не е изненада, че тази популярна кулинарна подправка, също се използва широко и като етерично масло. Ароматът ѝ е несравним, а и полезните ѝ качества също ще ви впечатлят. Маслото от босилек има стимулиращо действие на метаболизма и положителен ефект върху здравето на червата. То помага за стабилизиране на психиката и емоционалното състояние. Освен това, етеричното масло от босилек подобрява циркулацията на кръвта и заздравява косата и кожата ни. Като цяло, можем да завиждаме на италианската кухня, че толкова широко използва тази невероятна билка. Но и на нас нищо не ни пречи да си доставим това удоволствие с етерично масло от босилек.

Евкалипт

Това свежо австралийско растение е сред най-популярните етерични масла. Активните му химични компоненти го правят идеално, както за локална употреба, така и за ароматерапия и пиене. Със силно антибактериално действие, евкалиптовото масло елиминира инфекции и вредни бактерии при контакт. Други значими ползи от вътрешната му употреба включват: улесняване на дишането, придаване на чувство за релакс и свежест, както и намаляване на нервното напрежение в мускулите. Освен това, маслото от евкалипт е много ефикасно средство за релакс и има положителен ефект върху здравето и визията на кожата, зъбите и косата.

Лавандула

Интересен факт за древната употреба на лавандулата е, че се смята, че едно време Клеопатра е използвала парфюм от лавандула. Също така това растение доказано се е използвала за процеса на мумификация, както и за други лечебни цели в древния свят. От тогава, тя все още държи ключова позиция в козметиката, но също и в медицината ни. Освен в далечен Египет, лавандула расте в богати количества и в България. Без съмнение поне веднъж сме виждали дълги поля от красивата и опияняваща лилава билка. Множество продукти, като лавандулова вода и лавандулово масло се произвеждат и изнасят от България. Ако искаме да заложим на нашето и на сигурен производител, то етеричното масло от лавандула е перфектна опция. То има успокояващите свойства, които се прилага за третиране на проблеми с безсъние, висока тревожност и прекомерен стрес. Също може да има положителен ефект при лечението на депресия, главоболие и зъбобол.

Чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е страхотен заместител на силните и агресивни козметични продукти. При борба с акне и себорея, това етерично масло предоставя натурално и чисто решение, изпълнено с бактерицидни и антибактериални свойства. През есента и зимата, чаеното дърво също ни предоставя облекчение на симптомите на настинка и грип. Само няколко капки от етеричното масло във ваната или на парна баня и веднага ще сме заредени с нови сили.

Портокал

Нямаше как да завършим списъка без да споменем така популярното, приятно и полезно етерично масло от този ароматен цитрусов плод. Освен да подобрява настроението и да ни зарежда с енергия и множество антиоксиданти, с етерично масло от портокал всъщност си осигуряваме много комплексна грижа за нашето здраве. То е афродизиак, който успокоява възпаленията, жлъчката и психиката. Освен това, портокаловото етерично масло се използва в козметиката заради здравословните и естетични ползи за кожата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе