Споразумението за партньорство и отчет за дейността си представи на заключителна пресконференция ОИЦ – Търговище

Споразумението за партньорство на България с Европейската комисия за програмен период 2021-2027 г., както и резултатите от изпълнението на проекта „Осигуряване функционирането на Областен информационен център – Търговище 2019-2021 г.” представи днес на заключителна пресконференция екипът на Центъра. Пред представители на местната власт, партньори и журналисти управителят на ОИЦ – Търговище Милчо Тонев каза, че Споразумението за партньорство е важен национален стратегически документ, който очертава основните приоритети за изпълнението на Кохезионната политика на Европейския съюз, политиките в областта на рибарството и рамката за управление на средствата от европейските фондове до 2027 г. Фокус на неговата презентация бяха 5-те политически цели на ЕС, залегнали в проекта на документа; тяхната връзка с програмите, чрез които ще се реализират европейските инвестиции. Подкрепата ще се осъществява чрез 10 национални програми и 12 трансгранични.

Тонев обясни, че през настоящия програмен период науката се отделя от образованието в самостоятелна програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Сериозно предизвикателство е прилагането на интегрирания подход в Програмата за развитие на регионите, за който е заделен значителен финансов ресурс. Целта на интегрираните проекти е да подкрепят инициативи, които носят обща полза за преодоляване на регионалните проблеми  и ще се осъществяват в партньорство между общини, граждански организации, бизнеса и др.

Припомнено бе, че България договори да получи от ЕС 29 млрд. евро за програмния период 2021-2027 г., което е близо два пъти повече от миналия период. Новият дългосрочен бюджет на ЕС, всички цели на европейските политики и програмите, по които ще се предоставят средствата, са представени в текст, графики и снимки, в новата брошура на ОИЦ – Търговище, която получиха всички присъстващи.

На срещата беше отчетено, че за последните три години от изпълнението на проекта, въпреки трудностите и ограниченията по време на пандемията, екипът на Центъра е изпълнил на 100 % заложените индикатори по договора и е провел 39 информационни събития в петте общини на региона.

Предстои подписване на нов двугодишен договор за функциониране на Областния информационен център, чийто бенефициент отново е Община Търговище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе