84 талантливи деца бяха отличени от Общинския съвет и Община Търговище

Днес, 22 декември, в Община Търговище бяха отличени учениците, получили стипендии по Наредбата за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.

Грамоти получиха всички 84 деца, отличени от Комисията по стипендиите към Общинския съвет, за постижения в областите „Образование, наука и техника“, „Спорт“ и „Изкуство и култура“.

Награждаването се състоя при спазване на противоепидемичните мерки и поетапно, в различни часови интервали за отличените във всяка област.

Кметът д-р Дарин Димитров връчи най-голямата награда, „Търговищко дарование“. Тя отиде при Никола Киров, ученик в VIII „в“ клас на II СУ „Проф. Никола Маринов“. Той заслужи отличието с постигнат успех от 6.00 на Националната олимпиада по история и цивилизации. Стипендията се отпуска еднократно и е в размер на три минимални заплати.

„Поздравявам Никола и всички отличени за техните постижения. Търговище се нуждае от млади и можещи хора като Вас. Където и да Ви отведе пътят Ви, нека винаги запазите връзката с родното място“, заяви кметът.

Годишна стипендия в размер на две минимални работни заплати получават три деца – всички възпитаници на Първо СУ „Св. Седмочисленици“. В област „Образование, наука и техника“ това е Сандра Радева, 8 „а“ клас. Вяра Атанасова, ученичка в 8 „г“ клас, печели в област „Изкуство и култура“, а Ренета Ненкова, ученичка в 11 „а“ клас е отличена в област „Спорт“.

Месечни стипендии, за период от два месеца, в размер на 1/5 от минималната работна заплата, се присъждат на 80 деца. Традиционно, най-много са отличените в област „Спорт“ – 39 деца. В област „Изкуство и култура“ те са 26, а в област „Образование, наука и техника“ – 15.

Общо 20 000 лв. от общинския бюджет са отделени за финансово стимулиране на талантливи деца по реда на Наредбата през 2021 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе